Premi Antoni Monserrat i Moll en reconeixement al mèrit estadístic 2008
En esta ocasión me permitiré una entrada personal, que hace referencia al Premio Antoni Monserrat i Moll en reconocimiento al mérito estadístico 2008. Antoni Monserrat, mi padre, falleció en el 2006. Era un economista muy implicado en todo lo que hacía, y especialmente en la estadística como herramienta para entender la realidad. Adjunto copia del escrito que el Ibestat (Instituto Balears de Estadística) publicará en breve en su web:
Introducció:
El foment de l’estadística com a disciplina que ens ha de propiciar un major coneixement del nostre país és una de les activitats principals que ha de dur a terme l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT). Per això, i amb la voluntat de contribuir a la dinamització de totes aquelles tasques de recerca i divulgació que des de la societat civil, acadèmica, empresarial, institucional o bé personal es duen a terme en aquest àmbit s’ha volgut instituir un guardó que serveixi com a reconeixement d’aquesta dedicació, alhora que d’estímul per continuar aportant a la nostra societat els beneficis d’uns coneixements que ens han d’ajudar per aprofundir en la realitat de les Illes Balears.
Antoni Monserrat
Antoni Monserrat i Moll (1954-2006) fou un clar exemple de dedicació a l’estadística. Al llarg de la seva trajectòria professional va ser autor de nombroses publicacions estadístiques, bàsicament dedicades a la incidència del món laboral en l’evolució de l’economia general. Fou, però, com a director general d’Economia del Govern de les Illes Balears que desplegà la seva gran tasca en pro d’una intensa divulgació de les dades estadístiques referents a la comunitat balear. D’entre les seves iniciatives cal esmentar el PEU (Punt d’Estadística Unificada) com a contenidor en CD-ROM dels principals productes estadístics referents a les Balears, el qual pràcticament arribà a totes les llars de les nostres Illes. De les moltes publicacions en format paper que impulsà, cal esmentar la de Les Illes Balears en Xifres, que oferí edicions en sis idiomes (català, castellà, anglès, alemany, francès i italià). En el seu intent per popularitzar l’estadística posà en marxa un sistema original de carpetes amb dades temàtiques que tengué una àmplia distribució en àmbits acadèmics. En aquest mateix sentit posà en marxa el Concurs escolar d’estadística per promoure aquest coneixement entre els distints estudiants d’ESO, el qual comptà amb una gran participació dels centres de cada una de les illes. Finalment, fou el promotor del I Congrés d’Economia de les Illes Balears, on a més de reconegudes personalitats del món econòmic, acadèmic, empresarial i polític de les Balears i de fora, hi participaren prop de 1.300 persones, i on l’estadística fou un dels elements cabdals que s’hi tractaren. Però si per una cosa passarà a la història, és per haver estat l’impulsor de la primera Llei d’estadística de les Illes Balears. Amb ella, s’han posat les bases de l’actual sistema estadístic autonòmic, mitjançant la creació de l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) i establint la creació d’unitats estadístiques a les conselleries del Govern i als consells insulars. Tota una xarxa complexa però estructurada, que ens permet conèixer la nostra realitat més propera perquè els distints agents econòmics, socials i polítics, entre d’altres, puguin actuar amb el rigor, l’eficàcia i l’eficiència que la societat de les Illes Balears demanda d’ells. Per tot això, entenem que la figura d’Antoni Monserrat ha de ser objecte de reconeixement mitjançant la institució d’aquest premi que portarà el seu nom.
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!